Därför måste det finnas ROT och RUT

Här är ett ekonomipolitiskt inlägg. Jag känner att socialismen är alldeles för stark i debatten och folk vet inte vad de pratar om. 

Det handlar givetvis inte om att vi inte kan städa upp vår egen smuts och att vi måste ha vårt utbygge billigare. Nu ska jag försöka förklara varför det är bra för samhället i stort att ha skatterabatt på vissa tjänster.

Det bästa för Sverige är ju att vi arbetar inom vårt gebit, så mycket som möjligt. Särskilt om vi kan bli befriade från sysslor vi helst inte vill hålla på med, vilket för många kan exemplifieras av städning.

Vi betalar ca 125 kr/timmer för städning. Om jag istället skulle ta ledigt en timme och gå hem och städa skulle jag spara 125 kronor men istället förlora 256 kronor brutto, vilket med min marginalskatt blir ca 128 kronor netto.

Trots att jag tjänar hyfsat blir det alltså ändå ett nollsummespel för mig att jobba över en timme istället för att städa själv. Hade det inte funnits RUT hade jag alltså varit tvungen att jobba över två timmar för att få städat en timme, och så kul tycker jag inte att det är att jobba så då städar jag hellre hemma.

Det är alltså här kärnan ligger. I tjänster med ett-till-ett-förhållanden blir det oerhört dyrt att betala med skattade pengar till någon som också ska skatta fullt för sina pengar. Slutsatsen blir att man gör det själv istället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: