När jag sålde handelsbolaget

Nu är det 4 år sedan jag sålde handelsbolaget. Jag skrev detta inlägg då men publicerade inte på grund av att det är lite känsligt och känslosamt för mig. Att det var jobbigt att mista en av mina närmaste vänner förstår ni säkert, men som vanligt behandlar jag bara det ekonomiska i denna blogg. 

Till slut blev min partner i handelsbolaget för sjuk för att fortsätta, så även om han gärna ville ha det kvar så gick det inte längre, eller rättare sagt, jag fick göra allt och hade inte lust att driva det utan min vapendragare.

Lite förvånande hittade vi en köpare. Jag gav en ledtråd till värste konkurrenten att vi kanske skulle sälja, varpå han uttryckte intresse. Sedan var processen igång, med att försöka komma överens om värdet. Efter ca 3 mejl med bokslut och hur vi såg på värdet i firman kom så ett bud. Vi hade bestämt oss för att han skulle få ge första budet, så att vi kanske skulle kunna säga ja direkt och därmed slippa prutande och mer konversation.

När budet kom in var det på en nivå vi hade hoppats men inte riktigt trott på. Det är inget överpris men helt okej. 200 000 ska vi få för vår lilla firma som i princip aldrig gjort vinst. Under tiden jag har sett att det gått utför med min partner har jag varit försiktig med att köpa in nytt, vilket har fått till följd att vi har mer pengar på kontot än nånsin tidigare. Kassan ingår inte i köpet så nu kan vi lyfta ut pengar också. Men eftersom jag har ett AB med privatlån från mig själv, väljer jag att det företaget fakturerar mitt handelsbolag. På så sätt kan jag betala tillbaka lån för de pengarna och alltså få ut allt utan att skatta som lön. Jag hoppas att det är okej med Skatteverket men jag ser inget problem med upplägget. Att ha stora orealiserade förluster i ett bolag och skatta maximalt i ett annat bolag gynnar inte någon.

Att det blev försäljning var en stor lättnad för mig, för min dödssjuke partner och för hans fru.

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ekonomitankar
  Aug 28, 2017 @ 09:12:23

  Beklagar din vän, men grattis till att ni kom ur bolaget väldigt smidigt.

  Svara

  • jobbochfirma
   Aug 29, 2017 @ 00:10:25

   Tack, det var en hemsk tid, då jag var på sjukhuset nästan varje dag i ett par månader på slutet. Vi pratade väldigt mycket om affären och olika möjligheter och lösningar. Det hjälpte honom enormt sa han, att åtminstone kunna prata med någon om framtiden och om sånt som han brann för. Annars var det ju bara sjukdomen och ledsna ansikten som inte visste vad de skulle säga.

   Vi, som var ganska nära, kom ännu närmare på slutet.

   Svara

   • zamira2
    Sep 04, 2017 @ 07:29:05

    Kompanjonavtal i all ära, men i sådana lägen så mycket mer… bara pengar förvisso, men skönt också att den sjuka kan släppa den oron.
    Finns nog tillräckligt att grubbla över i ett sånt läge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: