Extrem säkerhet vid pension

Jag kom till en insikt angående de härliga bloggare som nu gått och går i pension i närtid, plus de som har planer på att kliva av jobblivet.

De bygger oftast upp en otroligt stor säkerhet, så att de aldrig ska måsta jobba igen. Det är helt okej förstås, men går väldigt mycket emot hur många har sett på sin ekonomi under tiden de har byggt upp förmögenheten. Jag menar, att man är villig att investera i Ryssland, småbolag eller belåna sin aktieportfölj, men när man ska sluta jobba räcker det inte med att gå efter 4%-regeln, de ser även till att ha lite extra och inte räkna med extrainkomster eller pension.

Ett undantag är Onkel toms stuga, han har inte jättemycket buffert och räknar dessutom med att förmögenheten går ner en aning tills det är dags att börja ta ut pensionspengar.  I alla fall utifrån vad jag kommer ihåg ifrån hans utsago i den eminenta podd han gjorde ett tag.

Det kan finnas en stark psykologi i att se till att man med största sannolikhet inte ska behöva ”krypa tillbaka med svansen mellan benen”, men vi jobbar ju hela tiden med sannolikheter, och med det i minnet skulle nog jag välja att gå något år i förtid, med risken att behöva täcka upp med lite extrajobb om avkastningen inte blir så bra något år efter jag gått i pension.

Men visst handlar det också om att man har ett jobb som säkert är helt okej och som betalar bra, vilket man inte är säker på att man får om 5 år när man vill jobba lite extra. Å andra sidan får man väldigt bra betalt för lite extrajobb om man skattar som en låginkomsttagare. Själv gillar jag hårt kroppsarbete och skulle kunna tänka mig att köra däcksskifte, packning på webblager, eventfix eller något annat där det behövs mycket jobb under en kort tid.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. zamira2
  Dec 11, 2017 @ 18:29:25

  Jag håller helt med dig, stor säkerhet verkar eftersträvas.
  Jag sitter ofta och trixar med mitt excelark och räknar iskallt med att det kommer finnas någon form av garantipension även då. Och så räknar jag med tjänstepensionen, från jag kan plocka ut dem så minskar mitt behov av uttag från mina placeringar.
  Och vad är det värsta som kan hända,att man måste jobba lite till efter några år ledigt, men alternativet, att inte vara ledig då, är det bättre?

  Svara

 2. Gustav
  Dec 17, 2017 @ 09:26:53

  Står man inför ett relativt stort beslut, att sluta arbeta för att i stället leva på sina sparade och investerade medel hör det kanske till att vilja ha lite marginal. Utan marginal eller för det fall man har räknat fel, så håller ju inte planen att förtidspensionera sig. Jag tror det handlar till viss del om stolthet, att inte krypa tillbaka till förvärvsarbetet eller arbetsplatsen men också om att vara lojal till sin plan. Alternativkostnaden för de sista tusenlapparna är i mina ögon sett låg mot vad man i stället får.

  /Player

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: