6 miljoner investerat på börsen

Inte helt sant, men jag vill introducera vad jag kallar för ”investeringsekvivalens”. Det är hur mycket som t.ex. optionsinvesteringar motsvarar om det skulle vara aktier.

Det jag har satsat i mina innestående optioner är ca 230 000, men de motsvarar ett aktievärde på 3,8 Miljoner. Värdet rör sig alltså som om jag hade haft 3,8 miljoner investerat, även om det bara är en knapp kvarts miljon, med den nackdelen att de kan bli helt värdelösa om aktien går ner under en viss nivå.

Poängen med att titta på denna siffra är dock att även om mitt sparkonto är alldeles för fullt i dessa lågräntetider, så är det viktigt att veta att jag ändå har ganska ordentlig exponering mot aktiemarknaden.

Tillsammans med dessa 3,8 i låtsaspengar har jag 2,2 i ”riktiga” investeringar, vilket alltså blir mina 6 miljoner investerat.

Det är en lite magisk gräns att komma över bostadsvärdet med det investerade värdet. Jag hoppas att tiden för när det är så på riktigt inte är så långt bort.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Kalle
  Maj 06, 2018 @ 22:06:03

  Blir det inte 60% skatt på optionerna?

  Svara

  • jobbochfirma
   Maj 06, 2018 @ 22:43:36

   I detta inlägg pratar jag ju inte om vinsten före eller efter skatt för optionerna, men nej, det är bara så hög skatt om jag hade fått dem gratis av företaget och måste förmånsbeskatta dem (typ som inkomst).
   Detta rör sig om ett ganska standardmässigt köp av personaloptioner. Alltså, jag betalar för dem med skattade pengar, till ett pris som bestäms av en formel som godkänts för att det inte ska räknas som förmån.
   Förmånen är att man får tillbaka lika mycket som man satsat, efter 3 år, vare sig optionerna når sitt mål eller inte. Men den summan är före skatt och skattas som inkomst (60% om man tjänar mycket, men inte för mig).
   Eventuell vinst på optionerna beskattas däremot till 30%, som alltid i en vanlig depå, då det inte går att ha dem i en ISK eller KF.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: