Tänk om man skulle skiljas

Att gå igenom uppbrott är smärtsamt. Handlar det om äktenskap och även barn inblandade kan det vara fruktansvärt. Här pratar vi som vanligt bara om ekonomi, så jag tänkte spåna lite kring ekonomidelen av skilsmässa.

Skilsmässa kan vara det vanligaste sättet i Sverige att gå från en god till en dålig ekonomisk situation. Jag har tyvärr en vän som går igenom detta just nu. Hon är helt förstörd känslomässigt, så till den grad att hon inte kunnat jobba de första två veckorna och hon kommer att skära ner sina arbetsuppgifter framöver och tappa lön. Samtidigt inser hon att ekonomin kommer att bli oerhört tuff framöver.

De fasta kostnaderna säger hon är 19 000 per månad och då räknas alltså inte någon mat eller kläder in. Med en lägre arbetsinsats kommer lönen antagligen inte täcka ens dessa utgifter varje månad.

Det finns rejält med sparpengar och mycket övervärde i lägenheten, men det är ju inte så kul att leva på sparpengar när man är mitt i livet och inte vet hur framtiden ser ut.

Jag har givetvis erbjudit mig att hjälpa henne att gå igenom ekonomin och se var vi kan hitta lite luft. Än så länge tror jag dock bara att hon behöver ventilera frustration och är inte redo att se lösningar.

Gjorde själv en snabb uppställning av min “singelbudget”, där jag tog vår vanliga budget och skrev in motsvarande utgifter jag tror att jag skulle klara mig på om jag blev lämnad.

Det skulle gå från nuvarande 43 000 till 27 000, så det skulle inte vara så lätt för mig heller att få det att gå ihop.

Det är helt enkelt så att det är ekonomiskt väldigt ineffektivt att på en vuxen ta kostnader för att ha dubbla boenden, alltså bara en vuxen som betalar boende, bil, prylar som man kan tänkas behöva i en barnfamilj.

Om man som aspirant till FIRE skulle gå och skilja sig skulle det alltså vara förödande för intäkter och kostnader, men dessutom skulle man bli av med hälften av tillgångarna. Till råga på det kan man antingen bli tvungen att sälja tillgångar för att lösa ut frun från lägenheten alternativt ta lån och ytterligare öka sina kostnader.

Så, ungdomar, välj partner med omsorg och försök jobba igenom de motgångar som oundvikligt kommer i relationen i livet som småbarnsfamilj.

Lämna en kommentar