Så nära får ingen gå

Människor kan ha lite olika syn på vad som är privat och vad man är beredd att dela med andra. För min nya flickvän verkar det innebära att något av det sista hon delar med sig av är vad hon tjänar.

När jag för någon månad sedan berättade vad jag tjänar fick hon en chock av att jag var beredd att dela med mig en sådan uppgift. Det märktes tydligt att hon inte var beredd att göra det och jag tänkte att det kanske aldrig skulle ske. Även om jag är nyfiken skulle jag inte ha något problem att leva med att inte veta det, så jag retades lite med henne men har sedan givetvis låtit det vara.

Häromdan halkade vi in på pengar och sparande, när vi pratade om köp av bostad. Hon frågade hur mycket jag hade i sparkapital, vilket jag inte har något emot att berätta, men det är definitivt känsligare för mig än hur mycket jag tjänar. Särskilt i ett förhållande ska man n0g vara försiktig med att berätta för tidigt att man är miljardär, till exempel.

Jag sa att jag var beredd att berätta om hon berättade samma sak.

När vi hade delat denna information kände hon sig antagligen redo att berätta vad hon tjänar. Tyvärr var det en bit under vad jag skulle ha gissat. Det visar sig att hon ligger bara ca 5 000 över mig. Hon har haft jobb tidigare där hon tjänat flera gånger mer. Hon håller på att förhandla ersättning just nu så vi får väl se var det landar.

Jag håller er underrättade om ni är intresserade 🙂

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Kampen mot index
  Aug 27, 2011 @ 09:55:56

  Ja, pengar är ett känsligt område i Sverige. Vad jag drar in i månaden vet de flesta av mina vänner men ingen vet hur mina besparingar ser ut. Det håller jag för mig själv.

  Svara

 2. Legendarisk
  Aug 27, 2011 @ 14:11:22

  Visst är det känsligt när det kommer till prat om pengar. Gäller nog att väga fördelar med nackdelar innan man pratar om sånna saker öppet.

  Svara

 3. DxTrader
  Aug 27, 2011 @ 21:12:40

  Det är ingen slump att Aftonbladet säljer bra när de kör löp med ”Så mycket tjänar din granne” 😀

  Sen en fråga (inget illa menat) men varför var du besviken på att hon inte tjänade mer? Det är väl ändå mer än tillräckligt för att ni ska kunna bo/leva bra ihop, eller? Jag antar dessutom att hon/du är i början av era karriärer så med tiden kommer ni gå upp i lön. Enligt min mening behöver inte båda parter bidra ekonomiskt med lika mycket till hushållet. Man bidrar med vad man kan för det finns så mycket annat man gör i ett förhållande så det går jämt upp på andra sätt. (Ex. någon kanske alltid städar, lagar mat medans den andra inte gör det lika ofta osv.) Kanske lite annorlunda när ni inte är gifta men jag har inga krav på min fru att hon ska dra in X antal kr / månad för att jag ska vara ”nöjd”. Självklart fungerar det olika i olika förhållanden men tror du ska se till att få det där med ”pengarna” överstökat så att du kan fokusera på det fina i förhållandet 🙂

  Svara

  • jobbochfirma
   Aug 29, 2011 @ 10:14:48

   DxTrader, jag tror att du har missuppfattat mig lite.

   Jag är besviken på hennes lön eftersom jag vet att hon jobbar i en välbetald bransch och att hon tjänat mycket mer utomlands. Mig personligen gör det inte så mycket förstås men jättebra är bättre än bra. Jag har heller inga problem med att hon tjänar mer än mig.
   Jag skulle inte säga att vi är i början av våra karriärer. Jag har jobbat i tio år och hon i femton.
   Ja, det är mer än väl för att vi ska kunna leva gott, men om du har följt mig lite vet du att jag vill lägga undan mycket varje månad och har som mål att inte jobba för att jag måste.
   Ska man göra uppdelningen du pratar om är det nog väldigt viktigt att man är tydlig, det funkar inte med underförstådda saker.

   Avslutningsvis vill jag påminna om att jag i den här bloggen ENBART tar upp det ekonomiska, men när det kommer till att värdera ett förhållande har det inte mycket med ekonomi att göra och jag tar därför inte upp det i bloggen. Tro alltså inte att jag blandar ihop pengar och lycka, särskilt inte när jag väljer partner!

   Jag kommer aldrig att få ”det där med pengarna” överstökat, det kommer alltid att vara en viktig del av mitt liv och ett nödvändigt samtalsämne i ett förhållande, man ska inte luras att tro annat!

   Tack för din kommentar DxTrader och tack för att du delar med dig av dina upplevelser genom din blogg. Jag är dock lite fundersam angående den bild du verkar ha fått av mig. Vi hörs!

   Svara

 4. DxTrader
  Aug 29, 2011 @ 18:33:14

  Ber om ursäkt ifall min kommentar tolkade ditt inlägg fel. Tror absolut att du är en hyvens kille och jag gillar verkligen att läsa om det du skriver. Lät bara lite konstigt för mig men nu förstår jag. Det var väl helt enkelt för att, som du säger, vi inte har fått en bild av något annat än den ekonomiska sidan (och jag därmed tolkade det som att det var mkt fokus på just pengar). Förstår att du väljer att behålla den andra sidan av relationen för dig själv, även om det vore intressant att läsa om det också.

  Tror jag förstår när du nämner att hon hade en annan lön utomlands. Jag var ju också utomlands innan och hade en lön på 50k i mån. netto, här hade jag 34k brutto vilket gav 25k netto, så det var en av anledningarna till att jag startade eget företag. Men det känns absolut konstigt att gå ner så mkt i lön jämfört med vad man haft innan, men jag antar att man får tänka på att vi tjänar i kr och spenderar i kr, plus sociala förmåner, så det går egentligen inte att jämföra exakt.

  Mvh.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: