Det har man ju hört

Många intelligenta människor i min omgivning är styrda av vad någon har berättat, någon gång i tiden. Det gäller det mesta, men i detta fall ska vi givetvis tala om ekonomi.

Jag vill få alla att förstå, här och nu, att det spelar ingen roll var man har hört att man inte kan spara pengar om man har ett normalt jobb, att normal avkastning på börsen ligger på 10%, att smärtgränsen för bensin ligger på 20kr/liter, att man inte kan leva på pensionen om man inte pensionssparar extra,

Man måste räkna själv!

Jag hörde av en företagare att hans revisor hade förklarat för honom att han får behålla 70kr av 1000 intjänade i sitt företag, efter skatter. Det skulle vara väldigt spännande att höra den uträkningen.

Min poäng är att om man inte förstår uträkningen ska man heller inte ta den till sig.

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lundaluppen
  Maj 07, 2012 @ 13:19:56

  Den där uträkningen måste inbegripit omkostnader för försäljningen (material etc.). Om man bara ska översätta inbetalning till nettolön får man följande:

  Inbetalning (från kund) 1 000 kr
  Ex moms 800 kr
  Ex sociala avgifter 606 kr
  Ex skatt (räknar på 55 % här) 273 kr

  Skatteuttaget är alltså ganska massivt, men det är inte 93 procent. Övrig skillnad måste bero på omkostnader och liknande. Det är inte Skatteverket som styr dina marginaler, oavsett vad man tycker om dem i övrigt.

  Svara

 2. Johan
  Maj 07, 2012 @ 13:46:53

  Bra visdomsord och bra att du bloggar om det.

  När man väl börjar ifrågasätta kan det ju hända att den som uttalat sig dessutom baserar sitt uttalande på något någon annan sagt, det vill säga att det blir en slags faktafattig vandingssägen som färgats och förstärkts för varje gång den berättats. Sånt är väldigt giftigt, inte bara när det gäller ekonomi utan även i andra sammanhang där folk lever sina liv efter dessa ”fakta” de fått från pålitliga källor. Men nu är det förstås ekonomin vi pratar om här, som sagt 🙂

  Svara

 3. Filip
  Maj 07, 2012 @ 15:48:26

  Eftersom skattesystemet är en rörlig samling regler, som ändras varje år, är det även väsentligt att veta när dessa uttalande gjordes. De 102% i skatt som Astrid Lindgren skulle betala var sant då och där, för hennes situation och för de beräkningar som gjordes då.

  För tex ”aktiestinsen” kan det inte ha varit alldeles muntert i sutet på 70-talet då han förmögenhetsbeskattades för sin aktieportfölj (och som las på toppen av hans arbetsinkomst) och likaså för aktieutdelningarna och som även de las på toppen av arbetsinkomsten. Och eftersom marginalskatterna var HÖGA så gick nog 80% av utdelningen direkt i skatt och så fick han nog ta en ordentlig bit från sin arbetsinkomst för att betala förmögenhetsskatten på aktierna.
  Varje år samma visa i säkert 10 år. Men det är klart, han kunde ha sålt aktier men då hade reavinsten beskattats på samma sätt som ovan.

  Nåväl, det är som du säger, räkna på vad som gäller och lyssna inte på vad andra tror sig veta eller har hört. För många vet inte vad som gäller idag utan tror att det som gällde igår fortfarande gäller. Speciellt de som tror sig veta mycket men inget får ur händerna.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: