Aktieredovisning

Här kommer, på begäran, en redovisning av mina aktieinnehav.

Innan jag gick på min tjänstledighet var värdet på mina aktier över 400 000, men jag tyckte att den totala risken i mitt liv ökade så väsentligt när jag tog det steget att jag ville sänka risknivån på aktierna och sålde av en hel del. Jag försöker ha en helhetssyn vad gäller risk, och inte bara tänka på vilken risk jag har i aktierna utan samtidigt titta på vilken risk jag har i hus, lån, företag och arbete. En del människor har ett enda jobb och inga andra investeringar än massor med aktier och optioner i det företaget. Till råga på det har de ett gigantiskt huslån. Det är verklig risk!

Jag är ingen stor aktieanalytiker och inte alls stolt över mina innehav. Ratos och Tele2 skaffade jag för att jag gillade direktavkastningen, men det straffade sig. CDON äger jag för att jag tror på e-handel men jag vet inte särskilt mycket om företaget. Det har dock under stundom sett mycket bra ut, med nästan dubblad kurs. De övriga har ju gått bättre, men är ju inga särskilt upphetsande annorlunda innehav direkt.

Privatekonomi

 

I år är jag plus 2,3% när OMXS30 ligger på 12,6%

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Chrima
  Maj 21, 2013 @ 00:38:05

  Uppfriskande ärligt!

  Svara

 2. Håkan på Spara & Placera
  Maj 21, 2013 @ 14:21:53

  Att se på risk på det vis du beskriver verkar klokt. Det är verkligen många som tycker sig sitta i tryggt bo idag, som kallt räknar med fortsatt låga räntor på lån, att deras anställningar är trygga osv. Det verkar vara lätt att invaggas i denna falska trygghet. Om bara tillräckligt många agerar på samma vis så verkar det fungera som ett alibi för att det är det rätta sättet att agera och värdera en situation.

  Svara

 3. Baltazar
  Maj 22, 2013 @ 08:16:14

  Ser bra ut! Bra riskspridning mellan brancher och jämna fördelningar mellan aktier. Helt ok direktavkastning.

  Svara

 4. Anders
  Maj 22, 2013 @ 08:18:27

  Varför handlar du med aktier om du är så sjukt mycket sämre än index??
  Kasta bort pengar? Välj en indexfond.

  Svara

  • jobbochfirma
   Maj 22, 2013 @ 09:02:19

   Om jag visste att jag skulle vara sämre än index skulle jag givetvis välja en indexfond. Dock går det inte alltid lika dåligt som nu och jag har tillförsikt för en god utveckling framöver.

   Felet med indexfonder är att man tvingas äga en massa företag som man inte gillar, plus att den inbyggda riskspridningen inte alls behöver vara så stor som man kanske tror. T.ex. ska du inte investera i en svensk indexfond om du inte gillar H&M och Ericsson.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: