Vanligt folk – rikt folk

Jag har skrivit om detta förut men jag undrar om folk egentligen fattar hur förmögna vanliga människor i övre medelklassen egentligen är. Jag tittar bara runt omkring mig och ser folk som måste ha ganska svårt att göra av med allt de tjänar.

IT-branschen i synnerhet är nedlusad av egenkonsulter som fakturerar säg 900kr/timme, år ut och år in på samma bolag. De har skaffat fint boende, men om man inte är helt ny in i den svängen finns det en ordentlig kudde där också. De är helt enkelt inte särskilt rädda för en sättning på bomarknaden. Själv är jag det, men det kanske bottnar i att jag är mer orolig för min egen konkurrenskraft på arbetsmarknaden. Hade jag varit ett av essen i vårt projekt hade jag nog utan en extra tanke maxat mitt boende, om jag nu skulle vilja det.

Om man istället tar affärsvärlden så kanske egenkonsulter inte är lika vanligt. Däremot är det vanligt med bonusar hit och dit. Vinstdelning, optioner, aktier gör att även om affärsmänniskor är dåliga på att spara från månad till månad så har de ett automatiskt sparande så fort bonusarna faller ut. Om man inte köper en ny båt varje gång ska det nog gå att spara undan en hel del.

Lite svammel men återigen vill jag påminna om hur mycket pengar det finns där ute. Bra att ha i bakhuvudet när bostadspriserna pumpas upp och nya lånerekord sätts. Allt är i alla fall inte luft.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: