Våra löneökningar i år

Det var lite komiskt att ha lönesamtal var det sista jag gjorde innan jag gick på föräldraledighet och det första jag gjorde 15 månader senare, när jag kom tillbaka.

Det fanns ju inte mycket att utvärdera med mig, men marknaden är bra för IT-konsulter och de vill ha mig kvar, så något skulle de ge.

1500 blev det, eller 3,2%, upp till 48 300 om jag skulle ha gått på 100% (arbetar 80%).

Det är bättre än jag trodde, men jag måste erkänna att det har ganska liten betydelse för mig nu. Dels planerar jag att inte ha så många år kvar på arbetsmarknaden (max 6), så då har det inte lika stor betydelse att hålla uppe löneökningarna, när lönen redan är okej enligt min åsikt. Skatten är dessutom hög på högre nivåer, så det blir ju mindre kvar.

Men den stora anledningen att löneökningen känns mindre viktig är att det är så liten del av mitt framtidshopp. Den stora delen ligger i vår portföljutveckling och mina personaloptioner. Optionerna har på de två första utbetalningarna givit mig ca 860 000 efter skatt. Lönen är givetvis viktig, särskilt om optionerna inte skulle betala ut, men i ljuset av vad som skett hittills är ökningen helt försumbar och inte en motivator.

För min fru har det varit ett riktigt jobbigt år på arbetet. Låt mig utveckla det vid ett annat tillfälle. Lönemässigt ligger hon högt för sin position, men alla vill ju ha den uppskattning det innebär att få årliga löneökningar så ökningen var ändå viktig för henne.

Det blev 0.

Men som ett tecken på hur sjuk hennes organisation är fick hon en engångssumma på 20 000, troligen som kompensation för utebliven höjning… ”Troligen”, eftersom det inte motiverades och hon hade heller inget lönesamtal, utan lönen kommunicerades till henne via mejl, på hennes direkta fråga till lönekontoret.

Det finns mycket att säga om hennes situation, mer om det senare.

Jo förresten, det viktiga med löneökningar är ju att man håller sig över inflationen, eller hur?

Det gör ju inte vi i så fall…

Visst måste man väl räkna ökningen efter skatt? Inflationen på utgiftssidan betalar man ju för med skattade pengar, inte sant?

I så fall är vår löneökning patetisk och vi kommer snart att vara panka! 750 kronor delat på 80 000 blir under 1% i nettoökning och alltså långt under PKI eller vilket tal det nu är som är intressant.

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Anonym
    Jun 20, 2018 @ 23:15:23

    Nja, tycker inte riktigt att inflationen är någon bra parameter i en löneförhandling. Blir för mycket fackligt över det hela, man skall ha högre lön bara för att alla andra får det.

    Faktiska prestationer, konkurrenssituationen på marknaden och inte minst hur utvecklingen av priserna på det företaget säljer känns mer relevant. Särskilt i it-konsultbranschen. Där har ju timpriserna sjunkit kraftigt sedan år 2000 och har först de senaste åren börjat öka så smått igen.

    Skulle vi följt inflationskurvan rakt av sedan år 2000 inom it-branschen skulle de flesta ha sexsiffriga månadslöner idag 😉

    Svara

    • jobbochfirma
      Jun 20, 2018 @ 23:50:25

      Jag menar inte att man har någon rätt till att få mer än inflationen eller så, bara att det är en måttstock för om man får en reallöneökning eller inte.

      Jag håller självklart med om att det ska vara lön efter vad man tillför, inklusive marknadens utveckling och sånt. Inget fackligt tjafs!

      Aha, du menar om man skulle projicera löneutvecklingen 98-00 i IT-branschen på framtiden, ja det skulle kunna bli galet, det var tydligen härliga tider.

      Svara

Lämna en kommentar