Lång, lång tid

Akelius Spar

Jag sätter upp kalkyler för sparande och ränta på ränta men blir ändå nedslagen av hur lång tid det tar att skaffa en förmögenhet som jag helt kan leva på.

Säg att jag skulle nöja mig med 6 miljoner för att leva på avkastningen, vilket ändå säkert är dumt eftersom inflationen säkert kräver mer då, men ändå. Då tar det 11 år till.

Ser man det som att jag kan gå i pension arton år före de flesta andra så låter det väl ganska bra, men om man inte trivs med sitt jobb är elva år en väldigt lång tid. Faktiskt inte realistiskt om man vill ha ett bra liv och vara en glad och trevlig människa.

Därför börjar jag nu mer fundera i banorna att bara klara mitt uppehälle utan att tära på besparingarna, och samtidigt satsa på mina företag. Lyckas det kan ju även de 6 miljonerna till och med nås snabbare. Under tiden kommer jag bara att ha ett bättre liv (om inte företagen går åt helvete).

Planen är alltså fortfarande att på ett eller annat sätt sluta vara anställd när året är slut.

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. max
  Mar 09, 2012 @ 11:07:09

  Det beror väl på vilken risk/ränta på avkastningen du känner dig bekväm med.
  Från bankränta med insättningsgaranti på 3% till högriskobligationer från t.ex Northland Resources på 13%.

  Svara

  • jobbochfirma
   Mar 09, 2012 @ 12:57:59

   Äsch, det är så länge sedan jag skrev detta inlägg att jag inte ens kommer ihåg hur jag räknade.

   Ett ganska dumt inlägg, jag erkänner…

   Vad man kan ta med sig är att måste vara uthållig för att spara ihop till ekonomiskt oberoende (ingen skräll kanske), men också att uthållighet innebär att man måste vara nöjd med tillvaron, och inte som jag gå och önska varje dag att man gjorde något annat på sitt vanliga jobb.

   Min lösning är att ge upp stadig tillväxt till förmån för kreativt arbete och möjlig ekonomisk vinst.

   Svara

 2. jobbochfirma
  Mar 09, 2012 @ 13:01:24

  Nu kom jag på hur jag kan ha räknat.
  Använd denna sajt:
  http://rakna.net/berakna/aktiesparande/

  Jag räknade med 15000 i månadssparande, 10% ränta och 800 000 i startkapital. Ingen vinstskatt.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: