Vilka marginaler gäller?

En fråga som ständigt snurrar är vad en rimlig marginal är. När våra leverantörer ger ett rekommenderat pris kan vi ju se marginalen, vilket är trevligt. I övrigt får man ju gå på konkurrenternas priser och inköpspriset innan man bestämmer om man ska köpa in varan eller inte.

I andra fall är det svårare. Till exempel när varan inte finns i Sverige eller när det är något mycket dyrare eller när vi inte lagerhåller varan själva.

När det gäller kläder är det åtminstone 50% marginal vid ordinarie pris, men då har man tagit risken att köpa in ett lager. Det är alltid fel storlekar eller färger och till slut måste man alltid rea ut det sista.

Den offert vi arbetar med just nu gäller en mycket dyr produkt som vi inte lagerhåller och som vi inte ens kommer att se då den skulle gå direkt från vår leverantör till kund.

Då är frågan vilken marginal vi ska sätta till oss själva. Vi har ju knappt gjort något annat än att gratis få ensamrätten till märket. Dessutom gäller det i detta fall en så stor beställning så mängdrabatt måste ges.

15-20% skulle jag säga är rimligt. När jag räknar på det blir det ett hyfsat slutpris så det känns bra. Som jag sa i ett tidigare inlägg finns det en mellanhand till i detta fall så då kanske det är 10% som gäller. Det skulle ändå ge 25 000 i en enkel affär, vilket känns helt okej.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: