Aint to proud to beg

Nej, jag är långt ifrån att tigga pengar, jag ville bara använda det gamla talesättet att beskriva att alla har sin nivå för vad de är beredda att göra för pengar. Tro inte att ni ”aldrig skulle ta ett jobb som…” om ni inte har varit i ett riktigt utsatt läge.

En gång när jag stolt berättade om min nya lön på sommarjobbet sa min pappa att han aldrig skulle jobba för under xxx kronor i timmen. Helt stört av honom att slå ner mig på det sättet (han bad senare om ursäkt) men det är också en intressant formulering eftersom han själv var tvungen att jobba hårt helt gratis när han var barn. Självklart skulle han jobba för småpengar igen om han var tvungen!

Att ha en så bra ekonomisk situation så att man kan säga nej till vissa jobb är en ynnest! Att ha en kunskapsnivå eller utbildningsnivå som gör det möjligt att välja jobb som intresserar en och dessutom betalar väl är en välsignelse! Tänk på det ibland och var lite ödmjuk och tacksam, det är mycket goare än att vara krävande och bitter.

Ett bra sätt att bygga ett fundament av ödmjukhet och självkänsla på jobbfronten är att ha gjort ”skitjobb”. Då är det lättare att uppskatta sitt nuvarande jobb och det ger lite extra trygghet att veta att man klarar av såna jobb också om det skulle knipa.

Själv var jag i ungdomen kyrkogårdsarbetare och servitör. Inga skitjobb riktigt, men man var ju en lågt stående varelse som fick ta skit från alla. Vilka ”skitjobb” har ni haft?

11 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Tålamodet
  Apr 13, 2014 @ 09:19:21

  Jag jobbade mycket i servicebranschen som ung, i barer, på café etc. Det är egentligen fantastiskt roliga jobb men jag antar att dom räknas som ”skitjobb” då dom är illa avlönade.

  Det är lite problematiskt med benämning ”skitjobb” då det implicerar viljan att undvika den typen av jobb. Men sanningen är ju att nästan alla har jobbat med sk ”skitjobb”, och man BÖR ha jobbat med det. Det gör under för unga människor att tjäna lite egna pengar och lära sig lite arbetsmoral.

  Svara

  • jobbochfirma
   Apr 13, 2014 @ 22:36:58

   Jag är inte så säker på att alla har haft ”skitjobb”, men det är också ett relativt begrepp. Att skura dass är ett skitjobb för mig men att klistra kuvert kanske är ett skitjobb för någon mer priviligerad.

   Alla tycker nog att det är en del i lärandeprocessen att ha haft skitjobb och kanske alla tycker sig ha haft ett sådant. Men i andra människors ögon har de bara haft glidiga jobb.

   Svara

 2. Anonym1
  Apr 13, 2014 @ 09:28:41

  I min ungdom diskare på nattklubb, servitör och flyttbärare. Av tre ”skitjobb” så var diskare värst, du fick alltid all skit från stressad personal. 12-14 timmars arbetspass från kväll till morgon utan klok mat och att se ljuset. Idag är man utbildad och har bra lön, problemet är att nu blir du utsatt för en annan nivå av mobbning istället. Ni som är drivna och duktiga på era jobb, har ni också problem med medarbetare som ständigt motarbetar dig?

  Svara

  • Snålcoachen
   Apr 13, 2014 @ 21:03:07

   Inte med medarbetare som motarbetar mig men jag känner då och då av avundsjuka och missunnsamhet eftersom vi har både individuell lönesättning och prestationslön. Jag är resultatinriktad och lägger verkligen min själ i det jag gör vilket sticker i ögonen på en del men man får lära sig att skaka av sig.

   Nyfiken fråga, på vilket sätt upplever du dig motarbetad?

   Svara

 3. investerailivet
  Apr 13, 2014 @ 14:48:58

  Ett av mina första jobb var att städa en fabrik inom skogsbranschen. Skitig blev jag och ingen annan ville göra det – lönen var dock bra! Sen har jag i många år jobbat på ett lantbruk, var man inte trött på kvällen hade man inte jobbat 🙂

  Skillnad när man nu sitter på ett kontor med bra lön och lätt glömmer bort vilken tur man har haft.

  Svara

 4. Micke
  Apr 13, 2014 @ 15:16:02

  Har bytt en och annan bajsblöja på gamlingar när jag pluggade. Sen som ledsagare åt handikappade på kvällarna under 1,5 år när jag väl fått arbete inom det jag pluggat till för att kunna renovera en lgh som jag sen tjänade 500 tusen på. Nu är jag delägare i ett lönsamt företag och förmodligen den som har det bäst ställt i umgängskretsen. Ångrar inte skitjobben då de utvecklat mig att bli mer fokuserad. Sen angående äldrevården så var det inte så farligt som jag trodde innan jag började med det.

  Svara

 5. Snålcoachen
  Apr 13, 2014 @ 20:57:57

  Jag gillar egentligen inte benämningen ”skitjobb”, vad är egentligen ett skitjobb och ska andra automatiskt se ner på människor som utför dessa jobb? Men okej, jag utgår från att du menar okvalificerade och lågbetalda jobb.

  Jag skulle säga att min personliga syn på skitjobb är ett jobb där de som köper varor eller tjänster verkar tro att de inte behöver visa någon som helst respekt för den som utför jobbet. Det närmsta jag kommit är i så fall när jag satt i en Konsumkassa på loven. Ibland var man tydligen helt osynlig och mitt glada och trevliga ”hej” besvarades inte ens vid sådana tillfällen och man fick ta mycket skit för allt möjligt som inte var inom ens ansvarsområde (t.ex kilopriser, köer eller att det var slut på någon vara).

  Det jag lärde mig av den tiden är att ALLTID se människor i serviceyrken. Jag ser folk i ögonen, hälsar och tackar alla oavsett vilket yrke eller vilken arbetsuppgift de har.

  Svara

  • jobbochfirma
   Apr 13, 2014 @ 22:41:51

   Som du säger är ”skitjobb” något väldigt svävande som definieras utifrån den som använder uttrycket. Därför satte jag också det inom citationstecken.

   Bra poäng där med serviceyrken! Kan man kalla det ett ”projicerat skitjobb”, alltså ett jobb som man kanske trivs bra med men blir ett skitjobb eftersom andra behandlar en illa eller ser ner på en för att man har det jobbet.

   Jag gör samma sak med servicemänniskor, särskilt kassamänniskor, servitörer och städare.

   Svara

 6. Blakhouse
  Apr 14, 2014 @ 19:53:49

  Vet inte om allt är skitjobb men skitigaste jobbet vart nog städa hos en jordbrukare och hans potatismaskin. Inte ett enda ställe på kroppen vart rent efter en heldag med potatis sorterar maskinen. Men visst fint blev det =) Men är en driven person som tar stolthet oavsett vilket jobb jag än gör. Skall jag städa toaletter då skall det fan vara de best städade toaletterna någonsin! =)
  Men saker jag jobbat med och betalt för Dörrknackning(olika saker av försäljning) Loppmarknad, dumpster diving, Konsum, Kvällsposten, reklam utdelning, rörläggare, programmerare, dhl kille, butiksbiträde, olika jobb på gårdar.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: