Milstolpar

Jag har inte gått igenom några andra milstolpar än att nå första miljonen, men när jag ser tillbaka så har några andra tal passerats som kan vara värda att peka ut.

Milstolpar som passerats:

  • Frun nådde en miljon i nettoförmögenhet någon gång i mitten på 2013
  • Jag nådde en miljon i nettoförmögenhet i slutet på 2013
  • Frun gick över 50 000 i månadslön i början på 2012
  • Jag gick över 40 000 i månadslön i början på 2013
  • Frun tjänade över en miljon inklusive bonus första gången 2013
  • Frun har en grundlön på över en miljon första gången 2014
  • Vi betalar sammanlagt över en halv miljon i skatt första gången 2014
  • Frun betalar ensam över en halv miljon i skatt första gången 2015
  • Vi når 4 miljoner i nettoförmögenhet första kvartalet 2016.

 

7 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Anonym
    Jun 05, 2016 @ 11:24:14

    Lurar du dig inte lite själv när du blåser upp nettoförmögenheten genom att räkna den per två personer och inklusive den primära bostaden?

    HNWI räknas ju per person och exklusive primär bostad. Nettoförmögenhet per person enligt HNWI ligger då enligt månadsrapporten på cirka 400 000 kr och person. Alltså cirka 90 % längre än vad du kommer fram till i månadsrapporten?

    Svara

    • jobbochfirma
      Jun 05, 2016 @ 12:44:19

      Hade jag räknat som HNWI så hade det varit bedrägligt men det var första gången jag såg det begreppet.

      För mig är det viktigaste att mäta utvecklingen och faktiskt värde, för att i förlängningen se hur nära målet vi är.

      Självklart mäter jag sammanlagda tillgångar eftersom allt är vårt tillsammans, inkomster, utgifter och tillgångar.

      Om man i HNWI måste räkna bort värdet på bostaden så ska man i så fall också räkna bort bolånet. Annars kan jag ju ta maximala lån på mitt boende och vara tillbaka nära 50% HNWI. Du vet att vi är skuldfria?

      Så, att mäta HNWI är bara ett sätt att mäta, så att man kan jämföra från år till år, men det säger inte mer än mitt sätt att mäta, vilket är mer likt en balansräkning i ett företag.

      Svara

      • Anonym
        Jun 05, 2016 @ 13:12:48

        Hej igen,

        Om ni inte hade löst bolånet på 1,5 mkr hade ni haft ett HNWI per person om 1,05 mkr/person istället. Bolånet hade varit utanför HNWI-beräkningen eftersom det är kopplat och säkrat till det primära boendet.

        Ur perspektivet kassaflöde och passiv inkomst låter det vansinnigt att amortera ett bolån som representerar en belåningsgrad på 50 %? Boräntan idag ligger på 1,5 % vilket efter ränteavdrag innebär en årskostnad på på 15 750 kr (eller 656 kr/person/mån).

        Om ni istället parkerat 1,5 mkr i lämpliga utdelningsaktier med direktavkastning på 4 % hade inte haft ett bruttoflöde för dessa pengar på 60 000 kr i KF. Netto, minus lånekostnaden på 15 750 kr, blir det cirka 45 000 kr extra per år.

        Jag befarar att er amorteringsiver kommer att försena era planer rejält. Oavsett hur höga era förvärvsinkomster kommer att vara och hur mycket ni lyckas spara av detta. Ställ upp i Excel hur mycket 1,5 mkr räknat från nu och med ränta på ränta-effekten inklusive återinvesterade utdelningar påverkar er målsättning under den kommande 10-15 års-perioden. Oavsett om aktiekursen ligger stilla på utdelningsaktierna.

        Det är en helt förödande effekt. Att vara skuldfri är kanske skönt, men bolån med 50 % belåningsgrad och CSN-lån är de kanske mest förmånliga lån man kan ha. Att arbeta med lån, om man vet vad man håller på med, är inget konstigt eller ovanligt.

        I er situation med inkomster och ekonomiskt intresse tror jag ni gör er själva en björntjänst med att jämföra er med genomsnittet där det kanske finns en poäng i att vara skuldfri.

  2. jobbochfirma
    Jun 05, 2016 @ 13:17:37

    Du kan gå runt och säga åt folk att det är dumt att vara skuldfri, så gör jag tvärtom, det är okej för mig.

    Svara

    • Anonym
      Jun 05, 2016 @ 14:42:05

      Tråkigt att du inte objektivt kan resonera ens teoretiskt kring utfallet för olika scenarion utan bara drar upp det allmänna Svensson-argumentet att det alltid är bra/fint att vara skuldfri utan några som helt andra variabler kopplat till vad det är man försöker uppnå.

      Svara

  3. Ekonomitankar
    Jun 08, 2016 @ 12:52:47

    Lån eller icke, alltid samma för och emot resonemang. Själv har jag kvar mitt CSN och amorterar inte på bolånet. Men i övrigt inga lån, men kan erkänna jag ibland blir lite sugen att låna för investering, för vi har ett grymt övervärde i huset. Men hittills har jag låtit bli, men tänk att låna för 1,7% och investera till bättre avkastning? Håller som bäst på att resonerar fram och tillbaka i dem tankarna.

    Svara

Lämna en kommentar