Barnen går först

Det är en ännu svårare dragkamp mellan nuet och framtiden när man har barn.

Hade det bara varit jag hade jag gärna späkat mig själv år efter år om jag såg att jag i en inte för avlägsen framtid skulle kunna bli fri från lönearbete. Nu när vi har barn är det slutmålet minst lika lockande. Tänk att vi siktar på att ha all tid i världen att uppfostra våra barn medan de fortfarande är i skolåldern. Å andra sidan är det viktigt att ta hand om dem redan nu, när de är småbarn och bebis.

Det är självklart för oss att utnyttja mer än de vanliga föräldradagarna för att inte försaka barnen när de är riktigt små. Vi sparar väldigt många dagar genom att inte ta ut några på frun första året (hon tjänar ändå mycket via föräldralön) och genom att jag inte har tagit ut full tid när jag varit hemma. Dessutom går jag bara på 80% när jag jobbar, för att kunna hjälpa till mer hemma.

Allt detta kostar oerhört mycket i bruttolön och uteblivna bonusar för oss. Ni kan ju bara tänka er vad våra två barn kostat hittills när frun skulle tjänat i snitt 1,5 miljon brutto de senaste tre åren om hon gått heltid, inklusive bonusar.

Vi har dock den fantastiska sitsen att vi kommer ordentligt närmare målet för varje år även om vi jobbar långt ifrån fullt. Visst skulle vi kunna göra oss fria flera år tidigare om vi satsade mer på jobbet nu, men nu kan vi förhoppningsvis både ta hand om dem ordentligt i början av livet och sedan punktmarkera dem när de fortfarande går i lågstadiet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: