Gjorde en snabb koll på en av egenkonsulterna i mitt projekt. Visade sig att han hade över 4 miljoner i kassan i sitt företag, där han är ensam anställd och ägare. Han verkar ta ut 500 000 i årslön (före alla skatter), vilket säkert är av skattetekniska skäl.
Hans frihetslplan skulle alltså se helt annorlunda ut. När han väljer att sluta jobba kan han fortsätta betala ut lön till sig själv. Just nu skulle det räcka i 8 år till. Skulle gissa att han är i min ålder, så just nu har han inkomst säkrad tills han är 50. För varje år tjänar han in ett extra år, så om 5 år (med bibehållen intjäning) skulle inkomsten vara säkrad fram till 60 års ålder.
Dessutom verkar det som att han investerar privat, så hans frihet är definitivt nära.
Anonym
Okt 06, 2016 @ 20:30:08
Periodiseringsfond kan man max ha upp till 5 år. Därför skulle detta upplägg vara idiotiskt rent skattemässigt. Vid mycket sparat utdelningsutrymme tas de med fördel ut där annars är det nog de ca 155k/år i utdelning enligt förenklingsregeln som gäller utan att behöva skatta bort massa extra.
jobbochfirma
Okt 06, 2016 @ 21:50:07
Periodiseringsfonder är för enskild firma. Denna lirare är inte dum, utan har givetvis aktiebolag, där man kan spara skattade vinster hur som helst.
Anonym
Okt 07, 2016 @ 13:55:49
Periodiseringsfonder är inte alls bara för enskild firma.I ABfår man max sätta av 25 % av inkomsten
jobbochfirma
Okt 07, 2016 @ 20:57:08
Okej, om du säger det så.
Ska läsa på lite och återkomma.
jobbochfirma
Okt 07, 2016 @ 21:13:52
Så här får jag det till:
Om du vill skjuta upp att skatta för en viss del (upp till 25%) så kan du använda periodiseringsfond som du säger.
Du kan dock även som jag säger spara skattade medel i företaget. Du betalar alltså bolagsskatten men låter pengarna ligga kvar i företaget tills du vill betala ut dem till dig personligen, i lön eller utdelning.
https://www.verksamt.se/driva/skatter-och-avgifter/aktiebolag/redovisa-resultatet
http://www.privataaffarer.se/nyaaffarer/na-nyheter/fortsattningskurs-steg-for-steg-420491
Lars Mattias (@Lars_Mattias)
Okt 07, 2016 @ 22:31:09
Jag är i en liknande situation själv med ca fem mlljoner i ”kassan” och en knapp miljon i periodiseringsfonder (sparade obeskattade vinster rent bokföringsmässigt). Skulle jag vilja sluta jobba nu kunde jag börja med att ta ut lön mot periodiseringsfonderna (som ändå måste upplösas senast efter sex år). Under tiden jobbar ”kassan” vidare i form av placeringar och förhoppningsvis kan vinster realiseras efter periodiseringsfonderna lösts upp. Dessa reavinster kan då i sin tur tas ut som lön. På så sätt sker i praktiken ingen beskattning alls av de sparade vinsterna i periodiseringsfonderna eller i reavinsterna (eftersom bolaget inte gör några vinster sammantaget sett).
Att ta ut sparade vinster som lön är dock mindre skatteeffektivt eftersom det blir en dubbelbeskattning. Det är därför bättre att ta ut det som utdelning som beskattas lägre än lön givet att man håller sig under gränsbeloppen och det sparade utdelningsutrymmet. Behöver man inte utdelningen är det bättre att låta den stå inne eftersom det sparade utdelningsutrymmet räknas upp varje år. Det dröjer inte så många år innan man sen kan ta ut hela sin sparade vinst som utdelning med 20% skatt (givet att nuvarande regler fortfarande kommer att gälla).
Personligen tror jag att det kommer att komma någon form av regeländring av 3:12-reglerna, men jag tror inte de kommer att röra de sparade utdelningsutrymmena. Det är nog framför allt lönesummareglerna som kommer att justeras.
jobbochfirma
Okt 07, 2016 @ 23:00:20
Wow, bra jobbat!