Ännu en helt vanlig rik jävel

Gjorde en snabb koll på en av egenkonsulterna i mitt projekt. Visade sig att han hade över 4 miljoner i kassan i sitt företag, där han är ensam anställd och ägare. Han verkar ta ut 500 000 i årslön (före alla skatter), vilket säkert är av skattetekniska skäl.

Hans frihetslplan skulle alltså se helt annorlunda ut. När han väljer att sluta jobba kan han fortsätta betala ut lön till sig själv. Just nu skulle det räcka i 8 år till. Skulle gissa att han är i min ålder, så just nu har han inkomst säkrad tills han är 50. För varje år tjänar han in ett extra år, så om 5 år (med bibehållen intjäning) skulle inkomsten vara säkrad fram till 60 års ålder.

Dessutom verkar det som att han investerar privat, så hans frihet är definitivt nära.

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anonym
  Okt 06, 2016 @ 20:30:08

  Periodiseringsfond kan man max ha upp till 5 år. Därför skulle detta upplägg vara idiotiskt rent skattemässigt. Vid mycket sparat utdelningsutrymme tas de med fördel ut där annars är det nog de ca 155k/år i utdelning enligt förenklingsregeln som gäller utan att behöva skatta bort massa extra.

  Svara

 2. Anonym
  Okt 07, 2016 @ 13:55:49

  Periodiseringsfonder är inte alls bara för enskild firma.I ABfår man max sätta av 25 % av inkomsten

  Svara

 3. jobbochfirma
  Okt 07, 2016 @ 21:13:52

  Så här får jag det till:
  Om du vill skjuta upp att skatta för en viss del (upp till 25%) så kan du använda periodiseringsfond som du säger.
  Du kan dock även som jag säger spara skattade medel i företaget. Du betalar alltså bolagsskatten men låter pengarna ligga kvar i företaget tills du vill betala ut dem till dig personligen, i lön eller utdelning.

  https://www.verksamt.se/driva/skatter-och-avgifter/aktiebolag/redovisa-resultatet

  http://www.privataaffarer.se/nyaaffarer/na-nyheter/fortsattningskurs-steg-for-steg-420491

  Svara

 4. Lars Mattias (@Lars_Mattias)
  Okt 07, 2016 @ 22:31:09

  Jag är i en liknande situation själv med ca fem mlljoner i ”kassan” och en knapp miljon i periodiseringsfonder (sparade obeskattade vinster rent bokföringsmässigt). Skulle jag vilja sluta jobba nu kunde jag börja med att ta ut lön mot periodiseringsfonderna (som ändå måste upplösas senast efter sex år). Under tiden jobbar ”kassan” vidare i form av placeringar och förhoppningsvis kan vinster realiseras efter periodiseringsfonderna lösts upp. Dessa reavinster kan då i sin tur tas ut som lön. På så sätt sker i praktiken ingen beskattning alls av de sparade vinsterna i periodiseringsfonderna eller i reavinsterna (eftersom bolaget inte gör några vinster sammantaget sett).

  Att ta ut sparade vinster som lön är dock mindre skatteeffektivt eftersom det blir en dubbelbeskattning. Det är därför bättre att ta ut det som utdelning som beskattas lägre än lön givet att man håller sig under gränsbeloppen och det sparade utdelningsutrymmet. Behöver man inte utdelningen är det bättre att låta den stå inne eftersom det sparade utdelningsutrymmet räknas upp varje år. Det dröjer inte så många år innan man sen kan ta ut hela sin sparade vinst som utdelning med 20% skatt (givet att nuvarande regler fortfarande kommer att gälla).

  Personligen tror jag att det kommer att komma någon form av regeländring av 3:12-reglerna, men jag tror inte de kommer att röra de sparade utdelningsutrymmena. Det är nog framför allt lönesummareglerna som kommer att justeras.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: