Funderingar inför jobb och firma

Gratisbio - Gratis shopping [Reward]

För alla er som går i tankar på att starta en firma vid sidan av jobbet. Jag har själv varit i situationen och nu har jag pratat med så många människor som också har det så att jag känner att det är dags att skriva en liten guide.

Det är inte svårt att starta en firma!
Gå in på Verksamt.se och följ instruktionerna. Tar en timme (en kvart om du inte behöver läsa instruktioner och sånt).
Starta AB på en gång, det kommer du att ha glädje av när du växer.
Efter två till tre veckor har du ett organisationsnummer, men företaget räknas som startat när du har skickat in anmälan (urkunden).

Bokföring är krångligt men ändå inte!
Lär dig gärna grunderna i bokföring, då är det lättare att själv hålla koll på vad som händer i företaget. Vill du absolut inte kan du anlita någon, det behöver inte kosta många tusen om året.

Det är inte dyrt
Att starta AB kostar 1 900 kronor, enskild firma kostar typ 700.
Det finns inga löpande kostnader om du inte anlitar revisor eller annat, som är frivilligt för någon med låg omsättning.

Du tappar inte din a-kassa
Om du har haft din firma i ett år innan du blir uppsagd kan du tjäna en massa pengar i din firma och ändå erhålla a-kassa. Om du blir uppsagd inom ett år efter att du startat firman så måste du lägga firman vilande för att få a-kassa.

Se upp med:

Försäljare
Dina telefonnummer på företaget köps av allehanda försäljare och du kommer att få minst ett samtal i veckan så länge du har ett företag. Du kan inte nixa dig som företag.
Du har heller inte samma ångerrätt då lagen om distansavtal inte omfattar näringsidkare.

Bankavgifter
Du kommer att märka att bakens avgifter är mycket högre för företagstjänster än för privatpersoner. Allt går dock att förhandla. Avbeställ allt som du inte behöver.

Företagets pengar
Du har redan en lön, nalla inte på ditt företags pengar och blanda för allt i värden inte ihop ekonomin med din egen. 125 000 fakturerat kan betyda så lite som 25 000 kvar till dig, så handla inte upp de 125.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: