Periodiseringar

När jag först började bokföra mina månadsrapporter insåg jag vikten av att jämna ut mina kostnader så att de blev ungefär lika stora varje månad. Till exempel bytte jag till månadsbetalning på CSN så att det inte skulle bli ett för stort hack i kurvan en gång i kvartalet. Jämnheten gör det lite enklare att följa de riktiga svängningarna och övervaka helheten.

Nu har jag samma problem på intäktssidan. Det händer saker med företagen vid årsskiftet. Jag betalar all IPS vid årsskiftet (om jag skulle ändra mig sent eller få lägre inkomst det året). Skatteåterbäring kan ge stora utslag. Ränteutbetalningar kommer i januari. Aktieutdelningar kommer på våren.

Kanske lika bra att stolpa upp det så att det inte kommer som en chock:

 • Ränteutbetalningar: januari
 • Skatteåterbäring: december
 • Aktieutdelning: april, maj
 • Utdelning från egna företag: januari
 • Arvode från bostadsrättsföreningen: kvartalsvis

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Turben
  Apr 15, 2012 @ 09:12:31

  Hej

  Vad är det för arvode från föreningen?

  Svara

 2. Turben
  Apr 15, 2012 @ 19:48:07

  Hej!

  Jag har ytterligare några frågor jag vill ställa eftersom jag tror att du kan hjälpa mig då du själv har erfarenhet av att driva firma.

  Finns det något smart (lagligt) sätt att minska sin vinst/skatt på i enskild firma. Eftersom att jag tjänar runt 460 000 – 480 000 kr per pr så blir väl beskattningen väldigt hög?

  Om man ombildar till aktiebolag, kan man då flytta med vinsten från enskildfirma till AB utan att skatta för den i EF ?

  Vilka sätt finns det att minska sin vinst med?

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: