Lånedriven konsumtionstillväxt

Läste en irriterande dum artikel på di.se idag.

Den handlar om att svenskarna måste låna mer för att få fart på ekonomin, vilket jag tycker är helt galet eftersom det absolut inte kan vara bra för konsumtionen att man köper saker man inte har råd med. I alla fall inte mer än kortsiktigt.

I artikeln tar de upp två skilda saker. Dels att 1,5 miljoner svenskar drömmer om att köpa en ny bil men avstår av rädsla för att bli nobbad av banken. Hoppas att det inte ligger någon sanning i det. Själv drömmer jag att köpa en bil men kommer inte att äga en bil för över 50 000 förrän jag sitter i mitt drömhus, och jag skulle definitivt aldrig (mer) låna till en bil.

Den andra delen av artikeln säger att folk även är lite försiktiga med att låna till att starta företag, vilket är en helt annan sak. Här pratar vi om ett lån som kan leda till riktig tillväxt, alltså att ett företag potentiellt kan erbjuda en tjänst eller en vara som gör något bättre eller billigare än konkurrenterna.

”Konsumenterna visar en överdriven försiktighet. Min erfarenhet är att man ofta, men inte alltid, hittar en lösning på kreditbehovet”, säger Öivind Neiman, vd i Sparbankernas Riksförbund.

Heja konsumenterna, säger jag!

Artikeln

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Kalle kr
  Feb 22, 2015 @ 15:39:36

  Frågan är vad man skall konsumera om man nu skall öka konsumtionen, visst, nya bil, mer kläder, mer resor, mer saker, större bostad… Inte blir man så jävla mycke gladare för d om man skall göra d med lånade pengar o d skall betalas tillbaka med svett/arbete (inflation/löneutveck pekar inte direkt på någon annan kommer ”äta” kostnaden)

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 22, 2015 @ 16:35:49

   Jag tänker mer på att när man konsumerar med lånade pengar betyder det ju att konsumtionsutrymmet minskar i det långa loppet. Om staten vill driva konsumtionen så ska de väl se till att folk inte handlar på kredit och tar billån, eller?

   Frågan om vad man i så fall ska konsumera blir också djup. Vill man främja svensk ekonomi ska man ju konsumera sånt som tillverkas eller utvecklas i Sverige, men sånt kan ju straffa sig självt om staten försöker styra för mycket, med strafftullar eller andra begränsningar som istället bygger felaktiga marknader med spelare som inte klarar att konkurrera internationellt.

   Svara

 2. David
  Feb 25, 2015 @ 18:00:27

  Hejsan,

  Jag skulle vara intresserad av att köpa ett sponsrat inlägg på Jobb och Firma. Om detta kan vara av intresse, vänligen ta kontakt så tittar vi på en lösning som passar båda parter.

  Jag ser fram emot att höra av dig.

  Med vänliga hälsningar

  Svara

 3. spartankar.com
  Feb 26, 2015 @ 14:08:34

  Bidrag till Ökning av konsumtion funkar inte så bra då de flesta produkter som man köper är importerat.
  Det som kan funkar är bidrag som har en lokal effekt. Det kan vara Rut/rot till ex om man överlåter till den enskilda att konsumera. Men en risk är ändå om konjunktur inte är bra art folk inte vill konsumera samt att konsumtion sker i området då det inte behövs (dvs där det finns ingen ekonomiska problem).
  Om det är staten som ska konsumera är infrastruktursatsningar en bra sak Oman har väl analyserat behovet om 5-15 år. Inte säkert att det förbättrar så mycket nuläge men därför ger det en stor fördel när konjunktur vänder. Det är lite det som m och s vill göra. Jämför med the new deal på 30-talet. Effekten är omdiskuterat men långsiktigt har det påverkat mycket. Många vägar och skolor som används idag i USA byggdes då.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: