Hur mycket hus har vi råd med?

Detta inlägg skrevs också för knappt två år sedan. Det har fortfarande inte blivit något hus men följande hjälpte oss att spara och istället bli skuldfria.

Nu tittar vi med mer allvar på hus. Men hur dyrt hus vill vi köpa? Banken har ju redan förklarat att nio miljoner inte är några problem, i alla fall så länge vi inte är föräldralediga för länge och vi tar ut hel föräldrapenning (vilket vi inte gör nu).

Men även om banken är bekväm med att vi lånar 7,5 miljoner så är inte vi det. Men var går vår gräns? Sånt är inte så lätt att svara på eftersom de flesta redan när man börjar fundera på att köpa bostad har passerat gränsen för vad vi kan förstå om pengavärde. Det är för stora siffror för att vi ska kunna jämföra med daglig handel eller ens en ny bil. Man får nöja sig med att räkna på vad räntan kostar per månad och vad det skulle kosta om den steg till 7% eller nåt sånt.

Så jag får bestämma mig här och nu vad som är rimligt i min värld. Självklart vill jag bo i ett acceptabelt område och huset ska vara i någorlunda skick, men med det sagt ska jag bara bestämma en siffra för vad som är max.

Jag vill inte betala någon straffavgift för att vara högbelånad så jag tror att det vi siktar på är att inte skaffa mer hus än vi kan betala 25% kontant. Resten kommer vi att få till en låg ränta eftersom lånet är så stort och våra finanser är så bra.

Nu tänkte jag sätta upp en graf på kylskåpsdörren för vad vi har i sparande och i lägenhetens övervärde (minus skatt och försäljningskostnader). Den siffran kan vi sedan multiplicera med 4 för att få fram hur dyrt hus vi kan köpa. Det tillkommer lite jobbiga skatter och avgifter när man köper hus också, så dra bort en hundring för det från sparandet. Just nu har vi ca 1,9 miljoner i cash plus lägenhet, vilket skulle innebära att vi kan ta ett hus för 7,6.

Efter att ha försökt skapa denna regel känner jag direkt att jag inte är bekväm med 7,6 miljoner heller. Är det jag som måste komma ifatt i mitt ekonomiska tänkande eller ska jag sänka ner till 60% belåning eller nåt? 7 miljoner får man ett bra hus för i vårt område men inte alls något drömhus.

Om jag drar ned det till 60% får vi just nu bara ett hus för 4,75. Det är lite i lägsta laget i vår hood, vilket gör att det nog är ett bättre tal att sätta på kylskåpet. Då kan vi för en månad vi sparar 20 000 kolla på ett hus 50 000 kronor dyrare. En bra morot för sparande.

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Johan
  Apr 17, 2016 @ 08:50:59

  Läskiga priser. Köpte hus för 2 miljoner i en av Sveriges större städer och tyckte det var lite väl med tanke på originalskick från 74. Men priserna har fortsatt upp sedan drygt ett år tillbaka, och man kanske kan sälja gör 3idag…

  Vadå bostadsbubbla?

  Svara

 2. Juhani Tontti
  Apr 18, 2016 @ 12:40:42

  Välj inte ett maximalt köppris, det kan vara farligt. Du måste tänka bostadspriser, räntor och dina andra kostnader i framtiden. När ditt mål är att köpa en egen bostad, det är bättre att göra det tidigare än senare, eftersom bostaden är en bra investering, priserna ska stiga.

  Bostaden är också en långsiktig investering. Du kunde besluta att boende kan ta en tredjedel av era livskostnader högst. Och när du räknar räntor i framtiden, sätt 3 procentenheter ränta på nutida räntor. Där är det!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: